Almanya Oturum İzni Aufenthaltserlaubnis
Almanya’da eğitim, kariyer ya da farklı sebeplerle yaşama ihtiyacı duyan herkesin Almanya oturum izni için başvuru yapması gerekmektedir. Almanya’ya bir vize aracılığıyla geldikten sonra bu sebeplerden biri ile oturum ihtiyacı duyan herkesin gerekli şartları karşıladığını gösterir bir şekilde kuruma başvuru yapması gerekmektedir. Peki Almanya oturum izni nasıl alınır?
Almanya’da çalışmak, eğitim almak ya da ailevi nedenlerle gelmiş olan herkesin Yabancılar Dairesi’ne başvuru yaparak gerekli şartları karşıladığını kanıtlaması gerekmektedir. Bu şartları tamamlayan herkes durumun gerektirdiği süreler de göz önüne alınarak Almanya oturum izni hakkından yararlanabilmektedir.
Almanya oturum izni için kimler başvuru yapabilir?
-
Akademik eğitim amacıyla Almanya’ya gelenler
-
Çalışma amacıyla Almanya’ya gelenler
-
Aile birleşmesi amacıyla Almanya’ya gelenler
-
Mesleki eğitim amacıyla Almanya’ya gelenler
-
İnsani sığınma talebinde bulunanlar
Almanya oturma izni ilgili konunun süresine bağlı olarak kişilere belirli süreli bir yaşam olanağı sağlamaktadır. Bu sürelerin sona ermesiyle birlikte Almanya oturma izni sona erer.
Almanya oturum izni için hangi şartlar aranır?
-
En az kendini ve çevresinde olup bitenleri tasvir edebilecek Almanca yeterliliği
-
Oryantasyon kriterlerini karşılıyor olmak
-
Eğitim için gerekli diploma ya da belgeler
-
Almanya’da yaşamasına aykırı bir husus olmadığını gösterir yasal belgeler
-
Hukuk düzenini bozucu bir nitelik taşımamak
-
Almanya’da bulunacağı duruma göre geçimi karşılayabileceğini gösterir banka dökümü
Öğrenciler için Almanya’da Oturma İzni
Öğrencilerin Almanya’da oturma izni alabilmeleri bir eğitim kurumuna resmi olarak kayıtlı olduklarını beyan edebilir duruma kavuşmalarıyla hak edilir. Öğrenciler için oturma izni başvurusunda Almanca bilgisi önemli bir kriter oluşturmaktadır. Bu durumun istisnasını hazırlık sınıf eğitimi alacak olan öğrenciler oluşturur. Öğrenciler oturma izni dahilinde 120 tam ya da 240 yarım gün çalışma hakkını da elde ederler. Dil kursları için alınana oturma izinleri için de dil kursunun süresi dikkate alınır.
Eş Durumu ile Oturma İzni
Evlilik aracılığıyla alınan oturma izinleri 3 yıl sürmektedir. 3 yılın sonunda oturma izninin süresinin uzatılması gerekir. Eşin oryantasyon kursuna katılması ve Almanca dil eğitimi alması da gerekmektedir. Oturma izni esnasında en az A1 seviyesinde Almanca yeterliliği aranır.
Almanya’da oturma izni ile yaşamak için siz de çalışma, eğitim ve aile birleşimi gibi unsurlardan yararlanabilirsiniz. Bunun yanında iş arama vizesine sahip olan kişiler de 6 ay süreyle Almanya’da oturma iznine sahip olurlar. Bizimle iletişime geçerek Almanya’da yaşam, iş ve eğitim hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabilir, ihtiyacınıza en uygun Almanca eğitimleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin!